stroke

Tips från coachen

Till alla fina GDK-soon to be alumner.

Nu ska ni ge er ut i världen i något osäkra tider. Lite läskigt och vi vet att ni har tusen tankar som snurrar. Saker går inte alltid som man har tänkt. Livet är snårigt och ibland så behövs det omvägar för att ta sig dit man vill. Men en sak är säker, att en av de främsta kunskaperna ni har fått från utbildningen är förmågan att tänka kreativt och anpassa er till förändring. Det är en kunskap som kommer ta er långt. Var nyfikna, var lyhörda, var kreativa och våga fråga om hjälp - minns att GDK är som en stor familj, och vi ställer upp för varandra.

Bamsekram från

Edit & björnen


Hej avgångsklassen!

Den här hälsningen skulle helst handla om något jag gärna hade velat veta när jag tog examen eller pluggade gdk. Det är en svårare fråga än man kan tro för en stor del av yrket ni ska börja med nu går faktiskt ut på att hela tiden fortsätta lära sig och ifrågasätta.

Men för att göra det någorlunda greppbart väljer jag som så många gånger förut att vända mig till trotjänaren bullet points.

Folk vill mest vara ifred och göra sin grej. Ingen har någonsin bett om reklam eller att få ett budskap upptryckt i fejset. Det är lätt att glömma men försök komma ihåg det och behandla utrymmet du tar upp med respekt. Borr-bits. Jag brukar tänka på borr-bits. En person köper inte borr-bits för att bara ha. Det dom köper är förmågan att göra ett hål. Fast det dom egentligen köper är en lösning för att få upp den där hyllan som skulle upp ovanför sänggaveln för alldeles för många veckor sedan egentligen. Fast egentligen köper dom ju en förvaringslösning för de där böckerna och den fina julklappsvasen som bara stått på golvet fram tills nu. Fast det dom egentligen köper är kanske känslan av att ha gjort något själv, att ha löst ett problem, att ha lite bragging rights hemma när de kan visa sambon vad de lyckats göra. Kolla! Visst blev det fint??

Och så där håller det på. En borr-bit är nödvändigtvis inte en borr-bit. Försök hitta vad saker och ting egentligen är så har ni halva jobbet gjort. Lär dig presentera dina tankar och idéer. Det är verkligen viktigt att kunna förklara hur man tänker och menar. Bli ett ess på keynote. Gör din tanke intressant, rolig, spännande, läskig, det som krävs för att den ska framstå så briljant som du vet att den är.
Tänk fler tankar. Knasiga, dumma, smarta, idiotiska eller alldagliga spelar ingen roll. Det finns ingen gräns på hur många idéer man får ha. Fler är alltid bättre.

Sen har ni säkert koll på det mesta. Och om inte, så lär ni er det på vägen säkert. Jag vet dock att det bästa jag lärde mig under min tid på gdk var när Tomas (tror jag det var) i en förbifart sa ”efterkonstruktion är också en form av konstruktion”. Det tänker jag ofta på. För så är det. Resultatet räknas, hur man kom dit är inte (alltid) riktigt lika viktigt.

I övrigt tycker jag alla borde ha hört saxofonsolot i den här låten. Det tycker jag mycket om.

Allt gott och lycka till!

Erik Reimers, Art Director - Borg & Owilli


Hälsning från Linn

Tvivla aldrig på er själva. Ni kan mer än vad ni tror och visa framfötterna mot näringslivet. Visa dem att ni behövs just på deras företag och ta dem med storm!

Linn Gustafsson


Hälsning från Alicia

Att tafatt slungas ur sin studentbubbla och handfallet landa i något så främmande som arbetslivet är en upplevelse som innehåller hela känslospektrat. Skräckinjagande förtjusning. Ångestframkallande underbart. Euforiskt stresspåslag. Ett ledsamt lyckorus med en underton av panik. Tankarna består mest av obesvarade frågor som ni tyvärr bara kommer att kunna besvara med tiden. Man vill greppa tag i varenda sekund av livet som GDKare samtidigt som man är så jävla redo att släppa det och påbörja sitt nya liv.

Så när alla dessa känslor och tankar slår er samtidigt så vill jag att ni minns att ni har landat i främmande saker förr. Universitetslivet, trycktekniker och fulvin för att nämna tre. Ni har gjort tre år av främmande ting, så ni är väl utrustade för det som komma skall. Minns att ni har besvarat otaligt många frågor under tre år. Och minns att ni alltid kommer att vara GDKare, hur mycket ni än släpper det. På gott och ont.

Det är okej att identitetskrisa. Det är okej att hamna någonstans man känner är fel. Det är okej att vara nöjd. Det är okej att det går långsamt. Det är okej att det går fort. Det är okej att börja om. Det är okej att fortsätta. Det är okej.

Ni har tagit er hit och ni har klarat det. Det råder inga tvivel om att ni kommer att ta det främmande arbetslivet med storm.

Kramar och lycka!

Alicia Bohlin